Nieuws
50e Ronde van Nunspeet pakt uit
De 50Ronde Nunspeet is woensdag 16 augustus de jaarlijkse finale van het Veluweklassement in het centrum van Nunspeet. De organisatie pakt uit met een spectaculaire dernykoers voor dames met o.a. Annemarie Worst, Manon Bakker en heren met o.a. oud-profs Michael Boogerd, Erik Breukink, Tristan Hoffman. Ook staat de jubileumeditie in het teken van afscheid. Henk Vis en Jan de Kruijf zwaaien na vele jaren in de organisatie af.
 
De eerste Ronde van Nunspeet werd in 1960 gewonnen door Henk Hoekstra. Twee keer won een Nunspeter: in 1968 Harm Holstege en in 2018 Arjan Hofman. Bijna 40 keer werd de ronde verreden rond de Schoolweg en de Enkweg. Ook was er een korter parcours rondom de Kroonlaan en de Parallelweg en er werd een paar keer gereden bij de Christelijk gereformeerde kerk. Om organisatorische redenen werd de ronde meerdere keren niet gereden en in 2020 en 2021 werd de koers door corona afgeblazen. De afgelopen tien edities waren in het centrum. „Eerst met acht teruglopende bochten, dit zijn er nu zes.” Henk Vis (60) somt moeiteloos de feitjes op. Hij zit al 30 jaar in de organisatie die valt onder de vlag van stichting Wielerevenementen de IJsselstreek. Vis zorgt dat de stootkussens, dranghekken, spandoeken en het parcours geregeld zijn en regelt vanuit zijn ervaring ook de jurywagen en het aggregaat voor het licht. „Het is allemaal steeds duurder geworden. We zijn dan ook blij dat Rabobank nog een jaar hoofdsponsor is gebleven voor de 50ste editie. Ze zouden vorig jaar eigenlijk al stoppen.”
 
In 2010 kwam Jan de Kruijf (63) erbij voor de administratie en het onderhouden van contacten. Dit omvat o.a. vergunningaanvraag en communicatie en informatie: website bijhouden, informatie voorafgaand naar de kranten, flyers, briefjes voor de buurt tot het regelen van rondemiss Kaylee Vlieger die samen met burgemeester Celine Blom de prijzen uitreikt. „Aan gemeentevergunning is behoorlijk veranderd, er worden veel meer eisen gesteld aan het organiseren van dit soort evenementen en het bespreken van knelpunten voor de veiligheid. Een heel draaiboek, dat kost zoveel tijd dat ik daar vanaf januari tot in de zomer mee bezig ben. Daar zet ik nu een punt achter.” Ook Vis ziet de jubileumeditie als hoogtepunt om te stoppen. Hij was 28 keer speaker, 16 augustus voor het laatst. „Corona achtervolgt mij een beetje, het kost veel meer energie. We hebben super veel lol gehad, maar het moet wel een keer klaar zijn.”
 
Wielerspektakel van 17.00-22.30 uur
Het programma start al om 17.00 uur met het Kampioenschap van Nunspeet in de Dorpsstraat (categorieën 2-3 jaar en 4-5 jaar met maximaal 20 loopfietsjes). Dit was vorig jaar voor het eerst en een groot succes. Vanaf 18.00 uur is het Kampioenschap van Nunspeet van 6-10 jaar en 11-14 jaar op een verkort parcours van 700 meter, gevolgd door de recreanten vanaf 15 jaar. Zij rijden 25 minuten en een ronde. Vooraf opgeven voor de loopfietsjes is verplicht, stuur hiervoor een mail naar renners@rondevannunspeet.nl o.v.v. volledige naam, jongen/meisje, geboortedatum en woonplaats.  Voor de jeugd en recreanten kan zowel vooraf aanmelden als op de dag zelf  bij de jurywagen. Om 19.15 uur is de koers voor elite zonder contract, beloften en amateurs over 80 kilometer 50 ronden). Na de huldiging van alle klassementen om 21.00 uur zijn vanaf 21.30 uur de dernykoersen. Hier zal Kees Maas, een speaker uit de tijd van de profcriteriums commentaar geven, samen met Aleid Klompmaker.
 
Tekst en foto Marco Jansen.