Nieuws
Groot wielerspektakel in Nunspeet, Ter Weeme wint 50e Ronde van Nunspeet
Het was woensdag 16 augustus van 17.00 tot 23.00 uur een wielerspektakel in het centrum van Nunspeet. Van 2-4 jarige kinderen op loopfietsjes tot voormalige Tour de France renners Michael Boogerd en Erik Breukink en regionale winnaars Jelle ter Weeme en Annemarie Worst.
 
Burgemeester Celine Blom mocht het startschot geven bij de loopfietsjes van 2-4 en 4-6 jarigen, het Kampioenschap van Nunspeet 15+ en voor de hoofdkoers over 60 kilometer. “De gemeente Nunpeet ondersteunt deze wedstrijd omdat het een heel mooi uithangbord voor het dorp is dat altijd grote namen trekt. Nunspeet is een echt fietsdorp, het trekt veel bezoekers en ook voor de inwoners is dit een evenement om trots op te zijn. Ik ben trots dat we dit al 50 jaar doen met vrijwilligers.”Blom maakt zich wel zorgen over de toekomst. “Toen ik Henk Vis en Jan de Kruijf bedankte met een bos bloemen en een cheque voor het 50-jarig bestaan, heb ik gelijk een oproep gedaan om je aan te melden als vrijwilliger, zodat dit evenement blijft bestaan.”
 
De uit Vaassen afkomstige IJsselstreekrenner Jelle ter Weeme eindigde op de hoogste trede van het podium bij de 50ste Ronde van Nunspeet. Hierdoor kreeg de finale van het Veluweklassement toch nog een gewenste uitkomst. De 22-jarige eliterenner zonder contract won met overmacht in de Dorpsstraat van Nunspeet, waar hij 39 seconden sneller was dan achtervolgers Klaas Meekma en de Belg Ferre Geeraerts.
 
Zijn landgenoot Vincent Baestaens won de sprint van het peloton, Tim den Braber werd vijfde. De Utrechter werd onbedreigd winnaar van het Veluweklassement. De strijd om het sprintklassement was wel spannend. Hideyuki Takagi en Rik van der Wal streden om de winst, maar bij de laatste sprint bleef de Japanner uit Assen zijn concurrent uit Assen net een punt voor. Edwin Wielink won bij de amateurs.
 
Er stonden 54 renners aan de start voor de 60 kilometer – 40 ronden – door het centrum van Nunspeet, dat als vanouds vol stond met wielerfans. De organisatie schatte enkele duizenden, waarvan tussen 250 en 300 in het VIP-gedeelte. De gemiddelde snelheid lag op 50 kilometer per uur, waardoor er al snel achterblijvers waren in het peloton. Vooraan wist Ter Weeme na acht ronden te ontsnappen en hij kreeg gezelschap van Remco Stam. Het tweetal zag de voorsprong van 9 seconden oplopen tot 15 tellen, maar verder loskomen lukte niet. “Ik startte halverwege het veld door de loting en reed zo snel mogelijk naar voren. Toen ik de kans kreeg ben ik weggesprongen. Ik kreeg een jongen mee waar ik zo’n 20 ronden mee heb gereden. Hij reed wel hard door, maar na een tijdje ging ik harder door de bochten en heb ik gegokt om alleen weg te rijden. Toen ben ik volle bak doorgegaan.”
 
Met Ter Weeme alleen op kop met nog 16 kilometer (10 ronden) te gaan werd het verschil wel snel groter en toen het 35 seconden was, wist de Vaassenaar dat de zege binnen was. “Ik heb niet meer gerekend hoeveel seconden ik nog mocht verliezen. Mooier dan dit kan het niet, met al die aanmoedigingen in een drukke finishstraat. Ik heb ooit een keer als amateur gewonnen in Epe, dit is mijn tweede overwinning en mijn mooiste tot nu toe’’, aldus Ter Weeme die vanaf zijn 18e koerst en na de Adelaar nu voor het derde jaar bij de IJsselstreek rijdt. „Als IJsselstreek hadden we dit Veluweklassement nog geen winst op het podium. Mooi dat het in de finale toch lukt.”
 
Het wielerspektakel was daarna nog niet voorbij want met de dernykoers voor vrouwen (17 rondjes van 700 meter) won Nunspeetse Annemarie Worst de spannende race met Maike van der Duin uit Assen. Derde werd Ilse Pluimers.
 

Het slotstuk was voor de oud-profs, die overal uit het land naar Nunspeet waren gekomen. Michael Boogerd wilde goed voor de dag komen, nadat hij in december zijn been op drie plekken had gebroken toen hij zijn dochter naar school bracht. Hij werd winnaar na 23 rondjes, gevolgd door Kenny van Hummel en Erik Breukink. Steven de Jong reed het begin veel op kop. Ook Henk Vis kwam nog op het podium. Hij was voor het laatst speaker en werd voor jarenlange verdiensten benoemd tot erelid van De IJsselstreek.

 
Bron: Marco Jansen