Geen categorie, Nieuws
Kleiman winnaar Ronde van Nunspeet

Kleiman winnaar Ronde van Nunspeet

Berk wint Veluweklassement

Marco Jansen

 

[NUNSPEET] De 46ste wielerronde van Nunspeet is met overmacht gewonnen door Wim Kleiman. De renner uit Almelo kwam na 80 kilometer solo over de finish, met 52 seconden voorsprong op Robin Löwik uit Vriezenveen. Nunspeter Arjan Hofman werd derde op 1.08.

 

De finale van het Veluweklassement, voorafgaand door het kampioenschap van Nunspeet voor de jeugd, trok veel publiek naar het centrum van Nunspeet. Ook de viptent was vol.
Nadat een vroege ontsnapping van Arjan Hofman was gestrand, wisten Kleiman en Löwik wel weg te komen. Hun voorsprong liep snel op tot 45 seconden en naar 1.35.
Staphorster Jasper Bovenhuis probeerde aan te sluiten, kwam te zwemmen en werd weer teruggehaald door het voorste deel van het uiteengevallen peloton.
De koers kende veel valpartijen en een opmerkelijk verloop. Robert Berk, na winst in Hierden en Elspeet al zeker van winst van het Veluweklassement, hoefde alleen maar te zorgen dat hij voorin het peloton bleef. Jordy Buskermolen wist 33 ronden voor het einde zeker dat de zege in het sprintklassement hem niet meer kon ontgaan. Het ging dus om de tweestrijd Löwik-Kleiman, die steeds verder uitliepen.
Een groep van 12 renners met een ronde achterstand op de leiders werd al 30 ronden voor het eind uit koers gehaald. Vijf ronden later werd ook de rest van het peloton gedubbeld door Löwik en Kleiman. Doordat Löwik zes ronden voor de finish ten val kwam en geen ronde vergoeding kreeg voor de opgelopen achterstand, was Kleiman zeker van winst. De tweede plaats werd nog wel even spannend. Hofman en Arno Kleinjan, die uit het peloton waren weggereden, kwamen op 10 seconden van Löwik, maar die hervond zich op tijd en werd tweede. Hofman reed in de slotronde weg bij Kleinjan en pakte zijn gewenste podiumplek voor eigen publiek. Robin Wennekes werd vijfde.

[BEETJE DOM]
Arjan Hofman werd na Ermelo en Elspeet ook in Nunspeet derde. ,,Ik ging er volle bak voor en in het begin was ik iets te enthousiast. Ik wilde me even laten zien, dat was een beetje dom’’, zei hij over zijn gestrande ontsnapping. ,,Daarna kon ik niks meer doen, want mijn ploegmaat Wim Kleiman was weg. Je wilt wel podium rijden, dus toen het peloton stilviel, kon ik met Arno een gaatje slaan. Het was in het wiel blijven en niet meer overnemen. In de bochten nam hij wat afstand, dus ging ik op het laatste stuk vroeg aan en sloeg een gaatje.’’ Over het Veluweklassement: ,,Dat is leuk en wie na een paar wedstrijden goed staan, gaan er wel voor. Ik miste twee wedstrijden en dan win je niet meer. Ik heb nog wel voor de rode trui gereden en ben daarin tweede geworden.’’
Kleiman stond na drie tweede plekken nu op de hoogste trede. ,,We pakten een ronde en pas halverwege de wedstrijd ging het peloton rijden. Ik kreeg deze overwinning in de schoot geworpen, voor Löwik was het een verloren kans.’’
‘Supermooi’ zei Robert Berk over zijn eindzege. ,,Het was een mooie uitdaging dit klassement te winnen en het is gelukt. Het is een leuke beloning voor een goede reeks wedstrijden en de moeite waard om steeds uit het westen hierheen te komen. Het zijn supermooie rondjes met veel sfeer en publiek en een organisatie met veel passie en energie.’’

winnaar2017